Sedmikráska: Malá rostlina s velkými účinky
Sedmikráska obecná – Bellis perennis

Sedmikráska obecná je známá také pod názvem Sedmikráska chudobka. Lidově se jí říká také zkráceně chudobka, chudobinka, šešetka, cikánka, sirotka, jiskérka, čačenka, hladověnka, denní očko, malá kopretinka či stokráska. Jedná se o drobnou roztomilou rostlinku, která jen zřídka svým vzrůstem přesáhne 10 centimetrů. Podle drobných bílých až lehce narůžovělých kvítků okolo žlutého středu a sytě zelených listů vyrůstajících blízko u země ji však hravě pozná i malé dítě.

Svůj název chudobka či chudobinka získala podle staré české pranostiky, která jí však příliš nelichotí. Říká se, že: Pokud je jaro teplé a suché, kvetou chudobky bohatě, což ale věstí hladový a bídný rok s chudou úrodou.

Sedmikráska má stejnou vlastnost jako slunečnice. Patří mezi heliotropické rostliny, které se otáčí za životadárnými slunečními paprsky. Na slunci je sedmikráska doslova závislá. Proto ji najdeme růst v bohatých trávních společenstvech na loukách, pastvinách, mezích, v okolí cest i zahradách po celé Evropě až po daleký Kavkaz, v Americe, v Austrálii i na Novém Zélandu, tedy všude, kde má dostatek slunce, světla i tepla. Nesvědčí ji pouze vysoké horské oblasti, mírná zima jí však nevadí.

Tato drobná květina je nejen velice půvabná, ale také léčivá. Sbírají se především bíložluté kvítky, ale lidové léčitelství mělo využití i pro listy. Květní úbory obsahují účinné látky, jako jsou silice, saponiny, pryskyřice, flavonoidy, třísloviny, hořčiny, sliž, organické kyseliny, inulin, cukr, triterpenové saponiny a minerální látky. Ze sedmikrásky lze připravit léčivý sirup, odvar, čaj, tinkturu i balzám. Kromě toho, že pomáhá vnitřně a zevně, ji lze použít také v kuchyni jako přísadu do chutných jarních salátů, polévek či jen do pomazánky na chleba.

Proč se doporučuje:

  • Působí jako silný antioxidant
  • Posiluje přirozenou obranyschopnost (imunitu)
  • Podporuje normální stav pokožky, vlasů a nehtů

Říká se, že sedmikráska:

  • Má protizánětlivé a hojivé účinky
  • Pomáhá při léčbě zánětů močových cest a ledvin
  • Příznivě ovlivňuje činnost žlučníku a jater
  • Pomáhá při kašli a zahlenění organismu
  • Podporuje vykašlávání
  • Používá se na špatně se hojící rány
  • Zlepšuje stav pokožky a léčí vyrážky, akné, lupénku, bercové vředy
  • Je prospěšná při nechutenství a poruchách trávení
  • Podporuje látkovou výměnu
  • Napomáhá detoxikaci a čistí krev
  • Ulehčuje od menstruačních bolestí

Víte, že …

  • Tato drobná rostlina kvete od konce února až do listopadu. Při mírné zimě i celoročně.
  • Sedmikráska se začala v léčitelství využívat až ve středověku a to zejména při prsních chorobách a při špatně hojících se ranách.
  • Sedmikráska patří mezi medonosné rostliny a je tedy bohatým zdrojem nektaru pro včely.
  • Působení sedmikrásky je mírné, a proto se přidává do různých bylinných směsí, jejichž účinky vylepšuje. Osvědčená je kombinace s jitrocelem, mateřídouškou, lipovým květem či černým bezem, tedy bylinami s podobným účinky.
  • Pěstuje se i uměle jako okrasná rostlina. Šlechtěné odrůdy však nemají léčivé účinky.

Osvědčené recepty:

Sedmikráskový sirup

Suroviny:

  • Cca 700 čerstvých květů sedmikrásky
  • 1 kg cukru krystal
  • 1 l vody
  • 1 a ½ citrónu

Postup:

Čerstvé natrhané květy sedmikrásky operte a spařte je vroucí vodou. Poté k nim přidejte omytý pokrájený citrón včetně kůry. Nechejte stát do druhého dne a poté sceďte přes jemné plátno či síto. Květy ještě vymačkejte a přidejte cukr. Lehce vařte až do té doby, dokud nevznikne hustý sirup.

Použití:

Sedmikráskový sirup pomáhá při nemocech dýchacích cest. Lze používat po lžičkách nebo jím osladit čaj.

Sedmikráskový čaj

Suroviny:

  • 1-2 lžičky čerstvých či sušených květů
  • 250 ml vroucí vody

Postup:

Čerstvé či sušené květy (nemíchejte) přelijte šálkem vroucí vody a nechte louhovat po dobu asi 10-15 minut. Sceďte a pijte 2-3 šálky denně.

Použití:

Čaj pomáhá při respiračních potížích.

Vnější použití

Pokud čerstvé listy sedmikrásky podrtíte, můžete jim potřít drobné kožní rány, pohmožděniny, zanícené ranky i hmyzí štípance. Listy obsahují látky, které pokožku zklidní a urychlí hojení. Odvar z květů pomáhá při léčbě kožních chorob, jako je lupénka, ekzémy či těžké projevy akné.

Použití v kuchyni:

Při procházce po jarní rozkvetlé louce vás asi nenapadne pojídat hezké sedmikrásky. Její listy i květy se přitom přidávají do jarních salátů, polévek a vynikající je i sedmikráskový špenát. Okvětní lístky zkrášlí i omáčky či obyčejný chléb s máslem a tvarohem.

Sedmikrásková polévka

Suroviny:

  • Hrst čerstvých květů
  • Kořenová zelenina (např. mrkev, petržel, celer)
  • Brambory
  • Majoránka
  • Česnek
  • Kmín
  • Sůl
  • Kostka zeleninového bujónu
  • Kapka oleje
  • Zásmažka

Postup:

Zeleninu pokrájejte na drobné kousku a krátce ji poduste na oleji. Přidejte najemno nakrájené brambory, zalijte vodou a přidejte bujón, sůl a kmín. Vařte, dokud zelenina a brambory nezměknou. Poté přidejte zásmažku a květy sedmikrásky. Ještě krátce povařte a vmíchejte prolisovaný stroužek česneku a majoránku.