Voňavý, chutný i léčivý rozmarýn

Rozmarýn lékařský – Rosmarinus officinalis

Rozmarýn je typickou bylinou milující slunce a teplo. Proto jej od pradávna můžeme spatřit růst v teplých a suchých oblastech kolem Středozemního moře v Itálii, Španělsku, Francii, Albánii, Chorvatsku či Černé Hoře, kde má dostatek slunečních paprsků po celý rok. Dostatek slunce přispívá jeho výrazné vůni a aroma. U nás má bohužel slunce příliš málo, a proto se pěstuje uměle jako “hrnková rostlina” v květináčích a truhlících.

Starověké národy využívaly rozmarýn jako léčivou bylinu i jako silné aromatické koření. Dokonce mu byla přisuzována kouzelná moc a byl považován za symbol lásky a věrného manželství. Není tedy divu, že se z něj připravoval zaručeně působící nápoj lásky. Spojení rozmarýnu s láskou je stále patrné v zemích Středomoří i dnes, a to v podobě svatební kytice.

Za teplých a slunečných dnů pěstujeme rozmarýn v květináčích za okny, na balkóně či terase. Slunce mu svědčí na rozdíl od deštivého a vlhkého počasí. V těchto dnech jej ukryjeme doma za oknem nebo v nevytápěném skleníku, kde si vystačí i s teplotou kolem 3 až 10 stupňů. Nutné je však, aby se k bylině dostalo světlo, bez kterého by rozmarýn nevykvetl.

Účinné látky obsahují listy rozmarýnu, v nichž najdeme především silice (verbenon, borneol, cineol, kafr, limonen a další), flavonoidy (luteolin, apigenin, diosmetin a další), diterpenové hořčiny (pikrosalvin, rosmanol, rosmadial a další), kyselinu ursulovou, oleanovou, kávovou, chlorgenovou a rozmarýnovou, třísloviny a cenné látky.

Proč se doporučuje:

  • podporuje normální trávení
  • posiluje přirozenou obranyschopnost organismu (imunitní systém)
  • příznivě působí při potížích s játry, ledvinami a močovými cestami
  • působí jako přírodní antioxidant
  • pročišťuje organismus

Říká se, že rozmarýn:

  • zvyšuje tlak
  • vyznačuje se dezinfekčními a antiseptickými účinky
  • povzbuzuje krevní oběh
  • odstraňuje pocit chladu v končetinách
  • zlepšuje prokrvení těla a uvolňuje ztuhlé klouby a svaly
  • usnadňuje koncentraci a posiluje paměť
  • příznivě působí na stav mastné pleti
  • pomáhá při revmatických potížích
  • pomáhá při nadýmání a žaludečních křečích
  • má močopudné účinky

Víte, že…

  • Rozmarýn je výrazně vonící keř s hustými stonky a úzkými listy dorůstající až do výšky 2 metrů.
  • Lístky by se měly trhat průběžně během vegetace od května až do konce léta.
  • Jako bylina i koření se používají čerstvé nebo usušené listy.
  • Sušené rozmarýnové listy mají silné, kafrovité aroma.
  • Doporučená denní dávka koření je maximálně 1 lžička rozmarýnu do pokrmu určeného pro 4 osoby. Ve větším množství může mít opojné účinky.
  • Rozmarýn není vhodný pro děti do pěti let a pro těhotné a kojící ženy.
  • Ve starověku byl opěvován jako symbol lásky, manželství, smrti a nepomíjivosti a používal se do kadidel i jako ozdoba do svatebních kytic
  • Jako koření jej nikdy nekombinujeme s bobkovým listem.

    Osvědčené recepty:

Rozmarýnový čaj

Suroviny:
1 kávová lžička sušených listů
1 šálek vroucí vody

Postup:
Sušené listy rozmarýnu zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 5 až 10 minut. Poté slijte a vlažný čaj vypijte.

Užití:
Pomáhá při poruchách s trávením a zlepšuje krevní oběh. Čaj pijeme maximálně 2x denně.

Rozmarýnové víno

Suroviny:
50 gramů čerstvých listů rozmarýnu
¾ litrů bílého vína

Postup:
Čerstvě natrhané listy rozmarýnu naložte do vína a nechte macerovat po dobu jednoho týdne. Poté víno přeceďte do čisté nádoby a uchovejte na chladném a tmavém místě.

Užití:
Denně si nalijte jednu skleničku. Víno má vzpružující a čistící účinky a navíc lehce zvyšuje tlak. Je tedy vhodné zejména pro lidí, trpící nízkým tlakem.

Rozmarýnová koupel

Suroviny:
50 gramů sušeného rozmarýnu
500 ml vroucí vody

Postup:
Sušený rozmarýn přelijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 5 minut. Poté nálev přeceďte do vany.

Užití:
Koupel pomáhá při bolestech zad, páteře a svalového napětí.

    Využití v kuchyni:

Rozmarýn patří mezi silná a aromatická koření, která se hojně využívají v kuchyni. Nejčastěji je najdeme v receptech středomořských zemích, ale neobvyklý není ani v Anglii, Americe či Mexiku.

Nejčastěji se přidává do salátů, polévek, omáček, ale také k pečené rybě, vepřové pečeni či jehněčímu masu. Chybu neuděláte, když jím ochutíte také grilovací marinády a těstíčka na obalování. Rozmarýn se rovněž využívá k ochucování octů a olejů.