Klidný spánek a veselé sny s voňavou meduňkou

Meduňka lékařská – Melissa officinalis

Meduňka se svou příjemnou citrónovou vůní, která příznivě působí na lidskou psychiku, zastává čestné místo v každé správné bylinkové zahradě. Původem se však o evropskou rostlinu nejedná. Přirozeně ji bylo možné objevit ve východním Středozemí či Malé Asii. Její účinky však Evropě nezůstaly utajeny. Mezi lidmi se jí říká také včelanka, včelník, matečník, rojovník, medunice, medlinka, lemonika či marulka.

V 7. století ji přinesli Arabové do Španělska a na jejím postupném rozšíření se podíleli především karmelitáni. Není divu, že se meduňka zpočátku pěstovala zejména v klášterních zahradách. Jistě jste slyšeli o “karmelitských kapkách”, které pomáhaly při bolestech hlavy, nevolnosti a zklidnění nervového systému. Postupně se obliba meduňky rozšířila a dnes se pěstuje pro její léčivé účinky po celé Evropě.

Na meduňku ve volné přírodě téměř nenarazíte. Pěstuje se uměle ve velkém na polích pro účely farmaceutického, potravinářského i kosmetického průmyslu, i menším množství na zahradách i doma v květináčích a truhlících.

Účinné látky obsahují listy a nať meduňky. Meduňka obsahuje zejména silice (např. citral, citronelal, citronelol, geraniol, linalol), třísloviny, kyselinu hydroxytriterpenovou (např. kyselina ursolová) a v menším množství také kyselinu kávovou, enzymy, hořčiny, slizovité látky, flavonoidy a minerální látky.

Proč se doporučuje:

  • podporuje normální funkci dýchacího systému
  • podporuje správnou činnost oběhové soustavy
  • má pozitivní vliv na trávení
  • funguje jako přírodní antioxidant
  • má pozitivní vliv na kognitivní a duševní zdraví
  • přináší duševní rovnováhu, kvalitnější spánek a hormonální rovnováhu

Říká se, že meduňka:

  • pomáhá při lehkých střevních potížích a nadýmání
  • příznivě působí při srdečních neurózách a nespavosti
  • snižuje bolesti hlavy a stavy paniky
  • příznivě působí při revmatických a neuralgických bolestech
  • zpomaluje srdeční tep
  • snižuje krevní tlak
  • zvyšuje sekreci žluči
  • uklidňuje trávicí trakt
  • urychluje léčení oparů

Víte, že:

  • Meduňku poznáte podle čtyřhranné lodyhy vysoké až 80 centimetrů vroubené hustými žilkovanými listy a světle růžovými a bílými květy.
  • Nejvhodnějšími měsíci pro výsadbu je květen a sběr je vhodný během června a července.
  • Ideální dobou pro sběr je čas kolem poledne během suchých a chladnějších dnů.
  • Meduňka je vytrvalá bylina, která na správném stanovišti přečká zimu bez velkých problémů.
  • Daří se jí zejména v blízkosti levandule lékařské.
  • Meduňka je bezpečná i pro malé děti trpícími křečemi, špatným trávením, plynatostí či nadýmáním.
  • Latinský název Melissa znamená včela a meduňka jej získala pro vysoký obsah nektaru a pylu pro včely.
  • Ve středověku se meduňkový čaj považoval za recept na dlouhověkost.
  • V jižní Evropě nazývají meduňku “potěšením srdce” a “elixírem života”.

    Osvědčené recepty:

Karmelitské kapky

Suroviny:
500 g čerstvé meduňky
1 litr koňaku či vodky
200 g citrónové kůry
300 g koriandru
80 g rajských zrn
80 g muškátového oříšku
80 g skořice

Postup:
Listy meduňky smíchejte s ostatními ingrediencemi a zalijte koňakem či vodkou. Poté nechejte louhovat na slunečném místě. Občas protřepejte. Po týdnu přeceďte a slejte do lahví. Karmelitské kapky uchovávejte na tmavém a chladném místě.

Užití:
Kapky pomáhají při zhmožděninách, bolestech hlavy či revmatismu. Stačí několikrát denně potřít postižené místo.

Meduňkový čaj

Suroviny:
1 lžíce čerstvé meduňky
2 lžičky třtinového cukru
1 citrón
0,5 litru vroucí vody

Postup:
Čerstvě natrhané listy meduňky zalijte vroucí vodu a nechte cca 10 minu louhovat. Poté oslaďte třtinovým cukrem a přidejte citrón. Čaj lze pít teplý, vlažný a vychlazený.

Užití:
Čaj má protihorečnaté účinky, uklidňuje nervy a přispívá ke klidnému spánku.

Meduňkový sirup

Suroviny:
Čerstvě natrhané listy meduňky
1 kg cukru krystal
cca 20 g kyseliny citrónové
1,7 l převařené vody

Postup:
Listy meduňky namočte do vychladlé převařené vody a nechte louhovat 24 až 48 hodin. Poté tekutiny přeceďte přes plátno do hrnce a zahřejte mírným plamenem. Přidejte cukr a kyselinu citrónovou a přiveďte k varu. Zchladlý sirup slejte do skleněných lahví.

    Využití v kuchyni

Meduňka se hojně využívá také v běžné kuchyni a to pro její svěží citrónovou vůni i chuť. Velmi chutná je v zeleninových salátech, omáčkách na ryby či majonéze. Přidat ji ale můžete také do marinády na grilované maso. Výborný je také meduňkový ocet.