Kmín kořenný

Carum carvi

Jsou plodiny, které se natolik zabydlely v české kuchyni, že jejich rozšíření budí u cizinců údiv. Kromě majoránky a máku je velice populární také kmín kořenný (Carum carvi). Neoddělitelná součást pečiva, polévek, omáček nebo pečených brambor má ale také léčivé účinky.

Původně je kmín ze střední Asie, odkud se ještě ve starověku rozšířil do celého civilizovaného světa. Tudíž toto koření znali už staří Řekové a Římané. Některé prameny tvrdí, že za časů císaře Nerona doktoři doporučovali užívat olej z kmínu dívkám s příliš bledou pletí. V německém folklóru zase byl rozšířen zvyk schovávat semínko kmínu za dětskou postýlkou, aby bylo dítě chráněno před čarodějnicemi. Překvapivě až v renesanci nacházíme konečně četnější zmínky o využití kmínu coby koření. Pochutnávali si na něm nejen Němci, ale také Angličané, což zmiňuje i Shakespeare v druhé části hry Jindřich IV.

Historie kmínu by nebyla úplná, pokud bychom nezmínili českou stopu. Tuzemští pěstitelé vyšlechtili 4 ze současných 11 registrovaných odrůd kmínu. Český kmín je také pojem, který si u pověřených institucí Evropské Unie vysloužil ochranné označení původu. Je to bylina, jež se pěstuje dva roky (na rozdíl od dovážených jednoletých) a má skvělou chuť, za kterou vděčí vysokému obsahu éterických olejů s obsahem silic karvonu a limonenu.

Kmín kořenný je rostlina z čeledi miříkovitých. Má vřetenovitý a tenký kořen a pochvaté listy. Je možné jej snadno identifikovat díky vysoké lodyze, která může měřit až jeden metr. Květenstvím je složený okolík, plodem je vejčitá tmavohnědá dvounažka.

Proč se doporučuje:

  • kmín podporuje trávení;
  • přispívá proti nadýmání a křečím trávicího traktu;
  • přispívá k normální funkci dýchacího ústrojí;
  • podporuje funkci imunitního systému;
  • přispívá ke stimulaci produkce mléka, proto je obvyklou součástí čajů pro kojící matky;
  • podporuje udržování správné hladiny tuků v krvi.

Říká se, že:

  • teplý obklad namočený do kmínového čaje zažene bolesti hlavy a migrény;
  • pomáhá ženám při menstruačních bolestech a chudokrevnosti;
  • je mnohem lepší sníst několik kmínových zrníček po vydatném obědě, než si dát žvýkačku. Kromě účinků na trávení působí i proti pachu z úst;
  • má příznivý vliv na revmatismus;
  • častým konzumováním kmínu prý můžete účinněji zhubnout.

Víte, že:

  • nekorunovaným králem kmínu je František Procházka, který ve Šlechtitelské stanici Česká Bělá vyšlechtil tři kvalitní neopadavé odrůdy, z nichž se stal ceněný vývozní artikl?
  • podle Bible kmín sloužil jako měna, jíž se platily desátky kněžím?
  • slovensky se tato bylina řekne rasca lúčna?

Osvědčený recept:

Čaj pro podporu trávení:

půl lžičky mletého kmínu
půl lžičky strouhaného zázvoru
půl lžičky anýzu nebo fenyklu
trochu medu na oslazení

Ohřejte vodu na bod varu. Přidejte výše zmíněné ingredience a nechte pět minut vylouhovat a vychladnout. Popíjejte po doušcích.

Zdroje:

https://www.radio.cz/en/section/abc/spice-up-your-czech
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7669-bylinky/23395-kmin-korenny/
http://www.ourherbgarden.com/herb-history/caraway.html