Jeřáb ptačí

Sorbus aucuparia

Jeřáb je fascinující strom. Hojně vysazovaný coby okrasná dřevina, na rozdíl od neméně populárních platanů, jinanů a akátů je ale jeřáb v Evropě původní. Staří Finové a jiné ugrofinské národy jej dokonce uctívali coby posvátný strom. Tvrdili například, že tam, kde roste jeřáb, neprojde žádná čarodějnice.

Jestli je tato pověra pravdivá, pak to čarodějnice neměly lehké. Jeřáb totiž dokáže přežít kdekoli. Krajinní ekologové dobře znají jeřáb coby dřevinu, která běžně roste i v těch nejvyšších vegetačních pásmech, tedy vysoko v horách, kde už se ani smrk nebo borovice neuchytí. Přesto ale není plevelný nebo dokonce invazivní, což platí pro již uvedený akát. Malé děti učíme, aby lákavě vypadající červené bobule nejedly, protože jsou jedovaté. Není to pravda – vyloženě jedovaté nejsou, avšak jejich trpká chuť odradí od konzumace. Většina druhů jeřabin je označována jako „nejedlé“. Přesto se ale plodům jeřábu ptačího nevyhýbejme…

 Obsahové látky

Jeřabiny jsou obrovským zdrojem cenných látek v čele s vitamíny. Především je to vitamín C. Z dalších obsahových látek zmiňme třísloviny, pektiny, hořčiny a organické kyseliny, například jablečnou, vinnou a kyselinu sorbovou. Jméno poslední zmíněné kyseliny je dokonce přímo odvozeno od jeřábu (latinsky Sorbus aucuparia). Tato látka zamezuje růstu plísní a kvasinek, pročež si kyselina sorbová vydobyla důležitou roli v potravinářském průmyslu, kde je hojně používána jako konzervant.

 Proč se doporučuje:

  • má posilující a povzbuzující účinky
  • podporuje imunitu
  • užívá se při stresu a zvýšené námaze

 

 Říká se, že jeřáb…

 má kladný vliv na naše vylučování – plody jsou močopudné i projímavé

  • jeřabiny jsou považovány za antirevmatikum
  • obsahuje rutin, který posiluje cévní stěny a dobře se díky němu předchází tvorbě křečových žil
  • pomáhá při hormonální nerovnováze a tudíž při problémech s plodností
  • zlepšuje chuť k jídlu

 

 Víte, že …

  • Květy jeřábu obsahují sloučeninu podobnou ženským hormonům. Odtud je odvozena pověst jeřábu coby velkého pomocníka žen při všech myslitelných problémech gynekologické povahy.

 

Osvědčený recept

 Pomazánka z jeřabin

Natrhejte až kilogram jeřabin. Nechte je v mrazničce nebo mrazáku prochladnout – snížíte jejich trpkost a podpoříte sladší, ovocnější chuť. Jeřabiny poté uvařte s 0.66 litru vody a nechte projít sítem. Kaši zachyťte do rendlíku a pomalu přiveďte k varu. Během vaření dodejte asi 750 gramů cukru (případně více nebo méně cukru, záleží na vaší chuti). Dochuťte citrónovou šťávou a šťávou ze dvou nebo tří pomerančů. Zavařte a poté si vychutnávejte za dlouhých zimních dní.