Hřebíčkovec vonný neboli hřebíček

Syzygium aromaticum

Jistě znáte tuto typicky aromatickou a ostrou vůni již z kuchyní našich babiček. Jako dětem nám však vůbec nemusel být po chuti, a to kvůli své hořkosti, pálivosti a intenzitě. Nedejbože do něj nechtěně kousnout. Jeho opojná vůně nám však neomylně evokuje Vánoce. Již po dvě tisíciletí se toto koření hojně využívá a bylo uznáváno také pro své anestetické a antiseptické účinky.

Hřebíčkovec vonný (lat. Syzygium aromaticum) je 10 až 20 metrů vysoký, tropický, stálezelený strom, a coby koření hřebíček jsou známá jeho sušená nerozvinutá květní poupata. Přirozené prostředí hřebíčku tedy hledejme pro někoho možná překvapivě v Africe (Zanzibar, Madagaskar, Tanzánie) v Asii (Indonésie, Filipíny) a Jižní Americe (především Brazílie). Původem z Moluckých ostrovů v Indonésii se rychle rozšířil po celé Asii a následně do celého světa. Do Evropy se dostal okolo 4. století díky arabským obchodníkům a brzy se stal jednou z nejdražších komodit, v jednom období dokonce dosáhl i ceny zlata.

Dnes můžeme použít hřebíček běžně v kuchyni, a to při přípravě sladkých pokrmů, závinů, rýžových pokrmů, vánočního cukroví, masa, ale i nejrůznějších teplých nápojů, jako je svařené víno, čaj či punč. V Indii se přidává do kari. Také se může využít při relaxaci, ve formě éterických olejů či aromaterapie. Dá se také používat ve formě tinktury.

Hřebíček ukrývá velké množství silice, nejvýznamnější je jeho fenolická sloučenina eugenol. Dále obsahuje pryskyřice, třísloviny, flavonoidy, olej a sliz.

Proč se doporučuje:

  • působí silně antioxidačně;
  • zlepšuje prokrvení, působí příznivě na oběhový systém;
  • napomáhá trávení a stimuluje chuť k jídlu;
  • příznivě působí na libido;
  • příznivě působí na dýchací ústrojí (formou inhalace, např. při průduškových zánětech).

Říká se, že:

  • má antibakteriální, analgetické a anestetické účinky (při přímém kontaktu se sliznicí);
  • blahodárně působí proti paradontóze;
  • působí jako přírodní osvěžovač dechu (zkuste rozžvýkat paličku hřebíčku!);
  • působí proti vráskám díky svým silným antioxidačním účinkům.

Víte, že:

  • Již před staletími se hřebíček používal jako afrodiziakum, jeho teplá a pronikavá vůně povzbuzuje smysly.
  • U hřebíčku se tradičně přisuzuje velká účinnost při zubních zánětech, při kterých dokáže pacientovi značně ulevit od bolesti díky svým výše zmíněným lokálně-anestetickým a antiseptickým účinkům;
  • Semena Hřebíčkovce vonného byla v 18. století strategickou surovinou. Nizozemsko si chtělo zachovat monopol na tuto drahou komoditu, a proto zničilo skoro všechny plantáže blízko Evropy. Dále Holanďané přísně střežili strategické plantáže na vzdáleném ostrově Ambon v Indonésii. Až v druhé polovině 18. století se podařilo jistému francouzskému guvernérovi propašovat semena hřebíčkovce v podrážce od bot. Francie pak založila své vlastní plantáže na ostrově Réunion.

Osvědčený recept:

Horký nápoj z hruškového džusu

0,5 litru hruškového džusu

Celá skořice

5 Paliček hřebíčku

Do džusu vložíme celou skořici a hřebíček dle vlastní chuti a přivedeme k bodu varu. Horké přelijeme do sklenic a ihned podáváme.

Tip: džus můžeme zaměnit za jakýkoli jiný (např. pomerančový, broskvový)