Fenykl – italský kopr

Fenykl obecný – Foeniculum vulgare

Fenykl obecný se velmi podobá kopru a volně jej spatříme růst zejména ve středomoří, kolem Černého moře a také v Přední Asii. U nás na něj narazíme na jižní Moravě, kde mu vyhovuje teplé a slunečné počasí. Pěstuje se také uměle pro potřeby trhu a to zejména ve Francii, ale také v Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku, Egyptě a Číně.

Toto italské a francouzské oblíbené koření znaly již starověké národy. Jako koření ale i léčivou bylinu jej využívaly staří Římané, Řekové, Egypťané, Arabové, Číňané i Indové. Stejně jako dnes pomáhal při léčbě nachlazení, kašle i žaludečních křečí. Silice, které fenykl obsahuje, se rovněž používaly proti všudypřítomným blechám a vším.

O kopru jako významné bylině se v 16. století zmiňuje renesanční italský lékař Mattioli, který jej nazývá “koprem vlašským”. Mezi lidmi se ujaly názvy Italský kopr, Římský kopr, Boloňský fenykl, Vlašský kopr, Sladký kopr či Úkrop.

Jedná se o velmi všestrannou bylinku, z níž se využívají jak listy, plody, tak řapíkatá část a kořen. Nejvíce se však využívají semena, která obsahují anethol, silice, fenylkarbonové kyseliny, mastný olej, flavonoidy, kumariny, pryskyřice, hořčiny, saponiny, rutin, vitamíny A, B, C, E a další četné stopové prvky.

Proč se doporučuje:

  • posiluje imunitní systém
  • působí jako přírodní antioxidant
  • podporuje normální trávení
  • podporuje normální funkce dýchacího systému
  • stimuluje tvorbu mateřského mléka
  • usnadňuje vykašlávání a uvolňování hlenu
  • povzbuzuje chuť k jídlu

Říká se, že fenykl:

  • má protirakovinové účinky
  • uvolňuje křeče v žaludku a ve střevech
  • pomáhá od pocitu “nafouklého” břicha u všech věkových skupin
  • vyvolává opožděnou menstruaci
  • působí jako lék proti nadýmání, trávicích problémech a kolice u dětí
  • léčí kašel a katar horních cest dýchacích u dětí
  • má desinfekční účiny a využívá se při očních zánětech
  • má mírné močopudné účinky
  • čistí a zlepšuje funkci jater a ledvin

Víte, že …

  • Fenykl dorůstá do výšky až dvou a půl metrů a vyznačuje se drobnými sytě žlutými květy a trojbokými pochvatými listy. Poznat jej lze také podle silné aromatické vůně.
  • Kvete od července do září a ideální dobou sběru plodu je září a říjen za suchého počasí.
  • Sušené plody mají nasládlou, větrově hořkou chuť.
  • Semena se používají jako prevence proti obezitě, jelikož navozují pocit sytosti.
  • Naši předkové žvýkali semena kvůli svěžímu dechu a zlepšení stavu dásní.
  • Používat jej mohou těhotné i kojící ženy.
  • V minulosti se používal proti kožním parazitům (blechy, vši, apod.) u lidí i zvířat.

    Osvědčené recepty:

Fenyklový čaj

Suroviny:
2 čajové lžičky drcených semen
250 ml vroucí vody

Postup:
Drcená semena zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 10 až 15 minut, poté sceďte.

Užití:
Vlažný čaj se pije až 3x denně při nachlazení, jelikož pročišťuje dýchací cesty. Mohou jej používat také děti.

Odvar z fenyklu

Suroviny:
2 polévkové lžíce drcených semen
0,5 l vody

Postup:
Drcená semena zalijte vodou a povařte po dobu 15 minut. Poté sceďte.

Užití:
Odvar se používá stejně jako čaj, ale má silnější účinky. Proto jej pijeme pouze po lžičkách 3x denně. Účinek lze zesílit přidáním heřmánku.

Fenyklová inhalace

Suroviny:
4 polévkové lžíce drcených semen
1 l vroucí vody

Postup:
Drcená semena zalijte vroucí vodou a na mírném plameni vařte 10 minut. Poté přelijte do mísy a nechte lehce vychladnout, až bude mít pára snesitelnou teplotu.

Užití:
Pod ručníkem zhluboka dýchejte léčivé silice. Opět pomáhá při nachlazení.

    Využití v kuchyni:

Díky silné anýzové vůni listů se fenykl s oblibou přidává do salátů, nakládané zeleniny, omáček i pomazánek. Skvěle ochucuje také chléb a bylinkové máslo. Jihoevropské státy jím koření pečená, dušená a grilovaná masa. Rovněž se používá při konzervaci okurek a červené řepy namísto obvyklejšího kopru. Fenykl je rovněž nedílnou součástí mnoha likérů a bylinných alkoholických nápojů (např. absinth).

Salát z čerstvého fenyklu

Suroviny:
200 g celeru
1 jablko
hlávkový salát
citrón
čerstvý fenykl
olivy
sůl, pepř
olivový olej

Postup:
Fenykl a celer nakrájejte na proužky a jablko na plátky. Citrónovou šťávu smíchejte s olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Do misky natrhejte hlávkový salát, přidejte zeleninu, olivy a zalijte dresinkem.