Čajovník aneb dejme si čaj o páté

Čajovník čínský – Camellia sinensis

Převážná část dnešní společnosti vnímá čaj jako běžný ničím výjimečný nápoj, který najdeme v každé domácnosti v podobě typických čajových sáčků. Zapomeňme však na tyto již klasické čajové sáčky, které mají se skutečným čajem kromě názvu pramálo společného. Jedinou surovinou, z níž je možné vyrobit kvalitní černý, bílý, zelený či žlutý čaj, je čajovník čínský.

Kolébkou čajovníku je Čína. Právě v čínských monzunových oblastech byly objeveny menší stále zelené keře, z jejichž listů se začal vyrábět tento legendární nápoj oblíbený ve všech kulturách. Tradice pití čaje je známá již od třetího tisíciletí před naším letopočtem. Do zemí mimo Čínu a její asijské sousedy však obliba čaje pronikla až kolem 10. století. Brzy však čaj zdomácněl a například Britové prosluli svým „čajem o páté“.

I dnes je Čína největším producentem čaje na celém světě. Plantáže však najdeme nejen v Číně, ale také v Japonskou, Indii, Indonésii, Vietnamu, Kavkazu, Cejlonu, Tchai Wanu, Bangladéši, na Jávě, Sumatře, jižní Africe a dalších oblastech. Čajovníku svědčí subtropické a tropické velmi vlhké klima ideálně ve vyšších polohách nad 2 000 m. n. m. Právě vysokohorské podnebí snáší čajovník více než dobře a jeho kvalita se se stoupajícími metry rapidně zvyšuje.

Mladé listy a výhony čajovníků obsahují hlavní účinnou látku alkaloid kofein, která se vyznačuje povzbuzujícími účinky, a dále velké množství tříslovin, vlákninu, škrob, bílkoviny, katechiny, organické kyseliny, vitamíny a minerální látky.

Proč se doporučuje:

  • Podporuje normální činnost srdce
  • Udržuje normální hladinu glukózy v krvi
  • Podporuje normální stav kostí
  • Posiluje celkový imunitní systém
  • Působí jako přirozený antioxidant
  • Prospívá normálnímu stavu pokožky
  • Urychluje metabolismu a kontroluje tělesnou hmotnosti
  • Má pozitivní vliv na dentální zdraví
  • Příznivě stimuluje fyzický i psychický stav
  • Pozitivně ovlivňuje duševní a fyzické schopnosti
  • Přispívá k vyšší koncentraci a lepšímu spánku

Říká se, že čajovník:

  • Potlačuje únavu a přináší osvěžení
  • Má močopudné účinky
  • Podporuje dýchání
  • Blahodárně působí na zažívací trakt
  • Pozitivně ovlivňuje močové ústrojí a ledviny
  • Zelený čaj pomáhá při rakovině
  • Zvyšuje pevnost kostí u starších žen
  • Preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám
  • Snižuje hladinu cholesterolu

Víte, že …

  • Čajovník je stálezelený keř, jenž dorůstá do výšky až 15 metrů. Jsou však známy i keře vysoké dokonce 30 metrů. Pro čajovník jsou typické bílé květy s výrazným aroma.
  • Na plantážích jsou keře udržované ve výšce 1 metru kvůli pohodlnému sběru čajových lístků.
  • Nejkvalitnější čaje dávají rostliny rostoucí ve výškách nad 2 500 m. n. m., kde je dostatečná vlhkost.
  • Nejaromatičtější jsou listy na vrcholu a koncích větviček. Aroma slábne směrem dolů.
  • Nejkvalitnější listy nosí tzv. tips neboli koncové větve s mladými listy.
  • Rodové jméno Camellia získal čajovník po českém botanikovi Jiřím Kamelovi.

    Osvědčené recepty:

Z listů čajovníků se vyrábí pravý čaj v různých variantách. Výsledný typ čaje ovlivňuje způsob zpracování čajových lístků. Způsob zpracování lístků nazýváme fermentace, která může být úplná, částečná nebo žádná, a dle její úrovně získáme následující typy čaje:

  • Zelený čaj je nefermentovaný
  • Bílý čaj je lehce fermentovaný
  • Žlutý čaj je lehce dodatečně fermentovaný
  • Polozelený čaj je částečně fermentovaný
  • Černý čaj je čaj dokonale fermentovaný
  • Pu-erh je 2krát fermentovaný, přičemž druhá fermentace probíhá za přítomnosti mikroorganismů

Nejvíce zdraví prospěšných účinků má údajně zelený čaj, který bývá označován za „pravý čaj“. Prochází minimální oxidací, a proto si zachovává nejvíce cenných látek. Při výrobě zeleného čaje se čajové lístky rovnoměrně usuší na bambusových lískách a poté se upraží. Mezi nejoblíbenější čaje patří zelené čaje čínské a japonské. Z čínských čajů jsou nejznámější Longjing, Gunpowder a Lu An Gupian, z japonských Banča, Senča, Kabusé či Gjokuro. Nabídka zelených čajů je však mnohem bohatší, než si dokáže Evropan vůbec představit.

Jak správně uvařit pravý čaj?

Příprava čaje není pouze o zalití čajového sáčku, jak jsme zvyklí. Jedná se spíše rituál. Nejprve si uvařte vodu. Důležitá je teplota, která závisí na druhu čaje. Obvykle je doporučována teplota mezi 60 až 85 ℃. Čím je čaj kvalitnější, tím vyšší teplotu vody snese. V případě, že použijete příliš horkou vodu, čaj zhořkne a nebude chutný. Než se voda uvaří, vyhřejte konvičku a vložte do ní přiměřené množství čaje. Na čtvrt litru se obvykle dává jedna až dvě lžičky. Poté čaj zalijte a nechte louhovat 2 až 5 minut.