Bez – magická bylina a lék proti devíti nemocem

Bez černý – Sambucus nigra

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni,“ zní staré české lidové přísloví. Toto a mnohá další rčení jsou důkazem, nakolik si naši předkové bezu a jeho léčivých účinků vážili. Slovanské národy jej dokonce považovaly za posvátný strom.

Bez černý můžeme najít pod různými lidovými názvy, jako jsou bezinky, kobzinky, smradinky, bzina, kozičky či psí bez. V našich krajích, ale i v celé Evropě a přední Asii s výjimkou Skandinávských zemí a chladné Sibiře je bez velmi rozšířenou rostlinou a narazit na něj můžete nejen v lesích, roklích, hájích a křovinách, ale také podél plotů, na zanedbaných zahradách a na rumištích.

Z keře bezu lze využít téměř vše. Účinné látky obsahují jak květy, tak i listy a plody. Květy jsou bohaté zejména na silice, slizové látky, glykosidy, třísloviny, a organické kyseliny. Plody zas obsahují cukry, třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou a v čerstvém stavu také vitamíny C, A B1, B2, B6 a B12. V listech najdeme pryskyřici, sambucin, sambunigrin, glykosidy a velké množství vápníku.

Proč se doporučuje:

  • podporuje vylučování vody z organismu
  • působí jako přírodní antioxidant
  • podporuje normální funkce dýchacího systému
  • pomáhá udržovat normální hladinu glukózy v krvi
  • posiluje přirozenou obranyschopnost a celkový imunitní systém
  • pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost

Říká se, že bez:

  • má antisklerotické a protirakovinové účinky
  • pomáhá regenerovat jaterní buňky
  • bezový čaj má lehké projímavé účinky
  • pomáhá při nachlazení, chřipce, kašli a rýmě
  • snižuje horečku
  • příznivě působí při žaludečních nevolnostech a křečích
  • uvolňuje plynatost
  • léčí migrénu
  • ulehčuje při menstruačních bolestech
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • má potopudné a močopudné účinky
  • pomáhá při ledvinových potížích
  • žvýkání bezu pomáhá při bolestech zubů

Víte, že …

  • Bez černý roste do výšky 7 až 10 m v bohatých soukvětích. Vyznačuje se žlutobílými květy, malými černými kulatými plody a intenzivní až omamnou vůní.
  • Léčivé účinky mají plody, které dozrávají koncem srpna. Sběr je vhodný během září. Sbírají se však také květy a to v červnu a červenci a listy od května do července.
  • Bezinky se nikdy nejí syrové, protože obsahují glykosid sambunigrin vyvolávající příznaky otravy.
  • Specifická vůně nebo spíše zápach čerstvého bezového listí pomáhá vypudit krtka ze zahrady. Stačí listí zahrabat přímo do nory a krtek se rychle ztratí.
  • Plody bezu jsou oblíbenou potravou ptáků, kteří zároveň roznáší semena.
  • Z bezových větví se vyrábí slovenské lidové hudební nástroje koncovka a fujara.
  • Na keřích se vyskytují užitečné mšice bezové, které likvidují škodlivé druhy mšic.
  • Na mrtvých keřích bezů roste houba Jidášovo ucho, která má rovněž léčivé účinky, a také se používá v kuchyni (např. čínská)
  • Větévka bezu údajně chrání před zlými duchy, čarodějnicemi a bleskem.

    Osvědčený recept:

Bezinková povidla

Suroviny:
košík natrhaných plodů
voda
½ kg cukru
trochu pektogelu (želírovací cukr)

Postup:
Vyzrálé plody očistěte, zalijte vodou a rozvařte na kaši. Nechte vychladnout, prolisujte, přidejte cukr a trochu pektogelu. Pomalu vařte, až směs začne houstnout. Povidla se nesmí připálit, jinak zhořknou.

Užití:
Povidla se užívají 3-4x denně po lžíci nejdéle po dobu 2 týdnů. Tradičně se podávají při ischiasu, zánětu trojklanného a mezižeberního nervu, revmatizmu i zácpě.