Bylinky do dětské výživy patří. Pozor však na experimenty

Dětská strava se od té „dospělácké” značně liší. Některé maminky jsou však opatrné až příliš. Mnohé bylinky a koření jsou přitom pro děti vyloženě vhodné. Nejenže jim nijak neublíží, ale dokonce jim mohou pomoci. Při používání bylinek u dětí je důležité v žádném případě neexperimentovat a používat ověřené bylinky v rozumném množství.

    Vhodná strava je důležitá již v těhotenství

Nad výběrem vhodných potravin, bylinek i koření by těhotné ženy měly přemýšlet již v době těhotenství, kdy se dítě teprve vyvíjí. Mnohé bylinky mají na dětský plod velmi negativní vliv a některé mohou v prvních měsících vyvolat samovolný potrat a později předčasný porod.

Mezi škodlivé byliny, které těhotným ženám a jejich dětem nesvědčí, patří zejména skořice, levandule a celerová nať. Ve velkém množství je škodlivý také zázvor a šalvěj. Veškeré jídlo, která žena přijme, zásadním způsobem ovlivňuje také zdraví jejího dítě. To platí také v době kojení, kdy je matka s miminkem propojená prostřednictvím mateřského mléka.

I chuť mateřského mléka závisí na jídelníčku. Maminky by rozhodně neměly používat výrazná a pálivá koření, velké množství česneku chuť mléka zcela změní a aloe vera může mít na malé dítě projímavé účinky. Pozor by si také čerstvé maminky měly dávat na mátu peprnou, která omezuje tvorbu mléka.

    Koření a bylinky přidávejte postupně

Jakmile dítě přejde na tuhou stravu, nechte mu čas si zvyknout. S přidáváním koření a bylinek buďte opatrní. Ideálním věkem, kdy můžete začít dětskou stravu ochucovat je třetí rok. Pro malé dítě je vhodné začít s bazalkou či malým množstvím pepře.

Hojně používanou bylinkou, kterou používali již naši předci, je především fenykl. Je ideálním pomocníkem při dětských problémech s trávením. Špetka fenyklu pomůže proti nadýmání a průjmu. Matkám zase fenykl pomáhá s tvorbou mateřského mléka.

Podobně jako fenykl působí také anýz, kmín či koriandr. U těchto bylinek však sledujte reakce dítěte, zda není alergické. Bylinky nikdy nekombinujte a dítěti do jídla přidávejte pouze jednu bylinku. V případě křečí nebo žaludečních problémů bude hned jasné, která z bylinek dítěti nevyhovuje.

U malých dětí zapomeňte na glutamátové kořenící přípravky. Bujóny, vegety a jiné kořenící směsi nemají dobrý vliv na zdraví dospělého člověka, natož malého dítěte.

    Tradiční rostliny jsou vhodnější

Na náš trh se stále častěji dostávají exotické potraviny, bylinky i koření. U dětí však raději používejte rostliny, které jsou pro Česko tradiční. Jedná se například o petrželku, kopr, tymián, rozmarýn, majoránku, oregano či sezam.

Petrželku lze do dětských jídel přidávat již od počátku a to nejlépe čerstvou a před dokončením jídla, aby si zachovala co nejvíce užitečných látek. Kopr je velmi podobný fenyklu. Pomáhá při nadýmání a zároveň má močopudné účinky. Tymián je zas dobrý na pročištění střev a trávení a činnost jater podpoří špetka rozmarýnu.

Větším dětem lze do jídla přidávat také majoránku či oregano. Sezamová semínka jsou bohatá na železo, hořčík, vápník a mangan. Mají také antioxidační účinky.

Vždy platí, že lepší jsou čerstvé bylinky než sušené. Pálivé koření není vhodné ani pro starší děti. Žaludek začne být schopen trávit ostrá jídla až v pubertálním věku. Do té doby se jim raději vyhýbejte.